Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Omdat het vandaag de Dag tegen Racisme en Discriminatie is denk ik nog eens goed na over dit moeilijke onderwerp, dat al voor zoveel ellende in de wereld heeft gezorgd.

Ik zoek het eens even op in Wikipedia; Artikel 1 van de Universele rechten van de mens luidt: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen’. Waarom blijkt het dan zo moeilijk om te doen wat er is afgesproken?

Ik ken de gezegdes ‘ Wat de boer niet kent dat eet hij niet’ en onbekend maakt ‘onbemind’ Maar er zijn gelukkig ook boeren die wel eens iets anders willen eten. Door de jaren heen heb ik ook veel onbekende gerechten gegeten. Er waren erbij die, wat mij betreft, niet voor herhaling vatbaar zijn, maar in veel andere gevallen was het een heerlijke nieuwe culinaire ervaring. Smaken verschillen natuurlijk, maar dat is dus heel persoonlijk. Anders is dus ook gewoon.. voor die ander. In de praktijk kan dat andere dus best meevallen. Je moet het alleen wel willen proberen en de juiste keuzes maken.

Racisme is onverdraagzaamheid t.o.v. anderen op basis van ras, afkomst of geboorteland. Discrimineren betekent onderscheid maken. Een keuze maken op basis van een feitelijke ervaring of waarneming. Iedereen discrimineert en maakt eigen keuzes. Niet kiezen is ook kiezen, maar dan door af te wachten wat er gaat gebeuren omdat je niet gekozen hebt. Discriminatie is ook onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen op basis van kenmerken zoals geloof, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd, enzovoort. Discriminatie staat de gelijkwaardigheid van alle mensen in de weg.

Discrimineer alleen op gedrag!

Advertenties

Gepubliceerd door Anton Teunissen

Always trying to create improvement. Make a better world for all. Carpe Diem. Je leeft alleen vandaag!

%d bloggers liken dit: